Екскурзия в Йордания

Вид транспорт
Самолет
Маршрут
София – Акаба – Петра – Мъртво море – река Йордан – Аман – Джераш - Акаба – София
Продължителност
5 дни / 4 нощувки
Дати на отпътуване
19.03.2023
Оферта № Е658

от 1620 лв.
Дата Цена Запитване
19.03.2023 от 1620 лв. Запитване
Ден 1 София – Акаба

Събиране на летище София за полет до Акаба в 05:55ч. Кацане в 09:50 ч.
Добре дошли в Йордания! Посрещане от местната агенция партньор.
Обитаван от 4000 г. пр.н.е., Акаба е единственият крайбрежен град на Йордания и е дом на колоритни пазари, вкусна храна и разбира се прекрасните води на Червено море. Разходка с екскурзовода и свободно време за шопинг, обяд и разглеждане на централната градска част. Възможност за разходка с лодка с прозрачно дъно с включен обяд на плажа Берениз. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.
 

Ден 2 Акаба - Петра – Мъртво море
екскурзия до йордания

След закуска отпътуване за Петра(около 2 часа). Известен като „Градът на розите“ заради отличителния червен пясъчник в района, лесно е да разберете защо Петра е обявена за едно от Седемте чудеса на съвременния свят. 

Разходката започва през Siq/ тясно дефиле/, оградено от извисяващи се скали, ще се насладите на архитектурата на безкрайните храмове, гробници и улици с колонади.

Преди се е наричал “Изгубеният град” и е бил известен само на бедуините. Пред погледа ни се открива смайващата 50 метрова Съкровищница, наречена Ал-Каснех Фарун, позната ни от филма “Индиана Джонс”, в която се счита също, че е скрит Светия Граал. Следват повече от 4000 открити внушителни фасади, изсечени в скалите, Римския амфитеатър със 7000 седящи места, Византийската църква с красивата цветна мозайка, царските гробници, пазарите и Храмът на крилатия лъв. Особено интересни са резервоарите, каналите и дренажите, благодарение на които жителите на Петра са имали вода. Първите доказателства, че по тези земи са живели хора са от 1000 г. пр. н. е.. От IV в. пр. н. е. до VII век след н. е. градът е важен търговски център, в който живее арабското племе набатеи.
Общо ходенето пеша е около 4 км – предвидете си удобни дрехи и обувки.
След приключване на обиколката се отправяме за Мъртво море – най-ниската точка на земята. Настаняване в хотел. Вечеря Нощувка.


Ден 3 Мъртво море - Река Йордан - Мадаба - Небо - Аман
екскурзия до йордания Свободно време на Мъртво море до 12 ч. След това посещение на мястото на кръщението -  на източния бряг на река Йордан, на около 9 км северно ,което е от огромно значение за християнството, защото е признато за мястото, където Исус от Назарет е кръстен от Йоан Кръстител. Дълго време се водят спорове дали това ключово събитие може да се е случило от западната или източната страна на река Йордан, но анализите на библейски и исторически източници, както и археологическите проучвания подкрепят местоположението на обекта в Йордания. Това беше потвърдено и почетено и от посещението на трима папи и изявления на висши църковни сановници.
Обширни археологически разкопки от отдела за антики на Йордания от 1996 г. насам разкриха и проучиха много доказателства от римско и византийско време, както и от Средновековието. Сред тях са манастир, църкви, параклиси, водни съоръжения, няколко басейна, пещери и други жилища на отшелници и монаси, все още действащи извори, места за настаняване на поклонници и посетители. Мястото е спирка на раннохристиянския път за поклонение от Йерусалим през Йерихон през брод в река Йордан до библейските места в Транс Йордания, които включват Ал-Магтас, планината Небо (където е умрял Моисей) и Мадаба.
Посещение на историческата планина Небо, едно от най-почитаните свети места в Йордания, мястото, където е погребан Моисей. Византийска църква е построена там от ранните християни и остава място с огромно значение.
Разглеждане на Мадаба, градът на мозайките, най-известен със своите грандиозни византийски и омаядски мозайки и дом на известната мозаечна карта от 6-ти век на Йерусалим и Светите земи. Трансфер до Аман. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
 
 
Ден 4 Аман - Джераш – Уади Рум
екскурзия до йордания

Закуска. Сити тур на забележителностите на Аман с посещение на джамията Крал Абдула, която е завършена през 1989 г. като паметник на покойния крал Хюсеин на неговия дядо. Неповторимата джамия със син купол може да побере до 7000 богомолци вътре. Това е единствената джамия в Аман, която открито посреща немюсюлмански посетители. След това посетете Цитаделата на Аман, разположена на 132 метра над нивото на центъра на града. На юг от замъка все още можем да видим руините на храма на Херкулес. 

След това приключението продължава с разглеждане на римския амфитеатър, който се счита за един от най-големите в Близкия изтоК.

Посещение на Джераш, Градът Гераса (Gerasa) е построен през II в. пр. Хр. и се превръща в един от десетте велики града на римската империя. През 749 година няколко силни земетресения го разрушават и той остава погребан в земята чак до XIX век. Днес, по съхранените римски останки човек лесно може да си представи как е изглеждало мястото. Запазени са площади, фонтани, улици, амфитеатър,  Храм на богинята Артемида, бани, пазари, хиподрум, жилища – сякаш римляните ей сега ще излязат от домовете си и ще се смесят с туристите. Провежда и тримесечен летен фестивал с много концерти и спектакли.

Продължаваме с Уади Рум, пустиня, наречена " Лунната долина“ от Лорънс Арабски. По време на двучасовото пътуване ще преминете през червени долини, скални каньони и дюни, за да стигнете до базата си за нощувка в лагер в бедуински стил.

След като се настаните, ще се качите на джип( по желание) за офроуд екскурзия, която ще ви отведе по-дълбоко в пустинята, защитена от ЮНЕСКО. Пътувайте през долини, скални каньони, дюни и пустини, като спирате, за да разгледате скални надписи и петроглифи, както и величествени гледки. Прекарайте малко време на всяка спирка, за да се разходите, да се катерите и да изследвате със собствено темпо. По пътя ще посетите пустинни оазиси, ще видите 2000-годишно куфическо скално изкуство и ще научите повече за историята на района и местната бедуинска култура.

С настъпването на вечерта ще се върнете в лагера си за традиционна вечеря около лагерния огън под звездите. Нощувка.
 

Ден 5 Уади Рум - Акаба - София
Закуска в лагера. Трансфер до Летище Акаба за полет до София в 11:40 часа. Кацане в 13:50

 

 
 • Обслужване от местен екскурзовод на български език по време на цялата екскурзионна програма
 • Трансфери с микробус по целия маршрут
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Акаба  - Turquoise Hotel 3+*; Nairoukh hotel 4*; Lacosta Hotel 4* или подобен 
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 4* на Мъртво море – Ramada Hotel 4* или подобен
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 4* в  Аман – Geneva hotel 4*;  Lijam Hotel 4*, Seven roses hotel 4* или подобен
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в  камп в пустинята Hasan Al Zawaideh Camp – или подобен; 
 • всички екскурзии и входни такси, описани в програмата с изключение на тези по желание;
 • всички трансфери с луксозен автобус/микробус
 • такса за хотелите
 • малка бутилка с вода на ден/на човек
 • медицинска застраховка на стойност 10000 евро на ЗК Лев Инс с COVID покритие
 • самолетни билети с RYAN Air с включен малък багаж 40-20-25 см, който трябва да се побира под седалката – около130 евро към 13.10.2022
 • Чекиран багаж  20 кг – около 60 евро на човек двупосочно към 13.10.22. Заявява се в момента на резервацията.
 • доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 г. – 10.00 лв., над 70 г. – 15 лв.
 • застраховка “Отмяна на пътуване“ – възстановява изплатената сума, при отказ по здравословни и други причини определени от Лев Инс /застраховката е по желание и се прави при сключването на договора/.
 • обяди
 • разходи от личен характер
 • бакшиши – 5$ на човек на ден/ заплащат се на място
 • Допълнителни екскурзии по желание – разходка с яхта с прозрачно дъно и включен обяд в Акаба + Сафари в пустинята Вади Рум – 45 $/ Ако се заяви само една от двете екскурзии – струва 35$
 • виза – към момента при кацане в Акаба не се заплаща виза, местните власти винаги имат право да променят тези условия, ще бъдете информирани преди заминаване дали има промяна
ПАКЕТНИ ЦЕНИ
 
Възрастен в двойна стая
при група 10 човека
Единична стая Трети възрастен на доп. легло
1620 лева 2010 лева 1600 лева
 
 
Възрастен в двойна стая
при група 8 човека
Единична стая Трети възрастен на доп. легло
1670 лева 2060 лева 1650 лева
 
 
Възрастен в двойна стая
при група 6 човека
Единична стая Трети възрастен на доп. легло
1700 лева 290 лева 1680 лева
 

 
Полетно разписание с RYAN AIR
20.11.22/ SOF AQJ 05:55 – 09:50
24.11.22/ AQJ SOF 11:40 – 13:50
 
Начин на плащане:
 • депозит – 50% при резервация. Преди да се заплати депозита, задължително потребителят се запознава с договора и общите условия и само тогава се пристъпва към плащане!  
 • доплащане –  30 дни преди отпътуване.
 • резервацията се счита за потвърдена само след подписване на договор и плащане на депозит. При подписан договор, но без извършено плащане до 48 часа / определена дата, резервацията се анулира!
 
Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните анулационни суми, в случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 45 дни преди датата на отпътуване: без неустойка.
 • от 44 дни до 30 дни до датата на пътуване: неустойка депозит.
 • при по-малко от 30 дни от датата на пътуване: 100% от целия договор.
 • смяна на име до 10 дни преди пътуване без неустойка.
 
Анулации без неустойка и връщане на суми:
 • При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в рамките на 7 дни от деня на анулацията;
 • При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.
*Изключение прави само случай на развитие на епидемиологичната обстановка и възпрепятсване на пътуването поради затваряне на границите на България и Йордания. В такъв случай туроператора се задължава да възстанови внесената от потребителя сума в срок до 14 дни след датата на отпътуване.
 
Необходими документи:
 • данните от валиден международен паспорт. Тази информация ни трябва за договора и медицинската застраховка, за издаването на Jordan pass!
 • за деца до 18 години, пътуващи без родители – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от не пътуващия родител (оригинал и 1 копие). За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.
 
Вид използвани транспортни средства по програмата:
 • самолет
 • автобус / микробус
 
 Допълнителна информация  
 • Изискване за минимален брой туристи: 10 туристи.
 • При по-малък брой туристи, цената на пакета се прекалкулира.
 • Срок за уведомление за не достигнат брой: 30 дни преди датата на отпътуване
 • Посочените пакетни цени са калкулирани при курс на лева спрямо долара 1 USD = 1.68 лева. В случай, че обменният курс се завиши или намали с 5 или повече процента, туроператорът си запазва правото да внесе корекция в общата пакетна цена.
 • Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператора ще информира своевременно потребителите.
 • Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки касаещи влизането и престоя в Йордания.
 • екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност
 • за пътуване до Йордания е необходимо да притежавате международен паспорт, валиден 6 месеца от датата на връщане
 • климат: в по-голямата си част Йордания попада в тропичния климатичен пояс. Времето е топло, сухо и безоблачно през цялата година с ясно изразен пустинен характер. В района на Мъртво море и крайбрежният град Акаба на брега на Червено море дневните температури варират от 21°C през януари до 40°C през юли и август. През зимните месеци от ноември до март нощите са студени с температури между 8 и 15°C. През останалата част от годината нощните температури са между 17 и 25°C.
 • официалната валута е Йордански динар (JD или JOD): 1 лев = 0.41 JD / 1 евро = 0.80 JD / 1 долар =0.70 JD
 • за престоя ви в Йордания е добре да носите във вас долари или йордански динар, ако не успеете в България да си обмените динари, на място екскурзоводът ще ви покаже място за обмен на валута
 • приблизително на ден са ви необходими 25 динара за малък обяд и дребни сувенири
 • в Йордания алкохолът е разрешен за туристи и се сервира в хотелите и заведенията, както и се продава свободно в магазините
 
В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билени по международни полети и не по-късно от 30 дни преди датата на тръгване., като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.
 
Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №:13062210000419 на ЗК „Лев Инс”АД
 
ДЕСТИНАЦИИ
Изберете континент